Zaprtje pri dojenčku


O zaprtju lahko govorimo
, ko otrok ni odvajal štiri ali več dni in ko občuti nelagodje, ko morda izloči nekaj trdih in suhih delcev blata, ko ga napenja, ko ga boli trebušček, ko mu uhaja malo po malo blata, tako da na plenički oziroma na spodnjih hlačkah opazite madeže. 

Če dojenček mirno spi, ne joka zaradi bolečin v trebuščku in na splošno ne kaže znakov bolezni, običajno ni razloga za preplah. Če vas vseeno skrbi, ker dojenček ali otrok ni kakal že več dni ali ima težave s prebavo, se raje posvetujte s pediatrom.

NIKOLI sami ne zdravite zaprtja pri otroku z zdravili brez posveta s pediatrom.

Živila, ki zapirajo in odpirajo

Z uvajanjem goste hrane se lahko zgodi, da bo dojenček odvajal blato vsakih nekaj dni, lahko enkrat tedensko ali na 10 dni. Zaprtje se lahko pojavi, če eno za drugo uvajate živilo, ki tudi sicer zapira, kot so denimo banane ali riž.


Težave s prebavo se lahko tudi pojavijo ob morebitnem prenehanju dojenja in prehodu z materinega na prilagojeno mleko. Tukaj je treba paziti, da pravilno pripravite mlečni napitek, torej da je pravo razmerje med vodo in mlečnim prahom, ter da je voda prekuhana. Obstajajo pa tudi mlečne formule proti zaprtju, ki vam jih lahko priporoči pediater.


Če vaš dojenček težje odvaja, se izogibajte hrani, ki zapira, kot so denimo banane, čokolada, kuhan korenček in riž. Določena živila, predvsem prehranske vlaknine, po drugi strani lahko olajšajo prebavne motnje, in sicer polnozrnata žita v obliki polnozrnatega kruha, piškotov, krekerjev in testenin, fermentirani mlečni izdelki, kosmiči, ovseni otrobi, izdelki s probiotiki, juhe in enolončnice, kuhano belo meso ali riba, sadje - predvsem slive in marelice (lahko tudi suhe), breskve, zelenjava - najbolje špinača, brokoli, beluši, zelena solata, ohrovt.


Posebej priporočljivi sta juha in enolončnica, s katerima otrok dobi tako potrebna hranila kot tudi tekočino. Dojenčku lahko tudi ponudite denimo polento z zelenjavo, kašice s suhimi slivami, breskvami, figami, hruškami, jabolki, primerni so grozdje in rozine. Hrani lahko za mehčanje blata dodate maščobe: olivno ali repično olje, tudi maslo.


Izogibajte se kuhanemu korenčku, bananam in belemu rižu (raje recimo uporabite rjavi divji riž). Prav tako ni dobro uživati preveč mleka, mlečnega riža ali zdroba.


Ob morebitnih težavah z zaprtjem za zmehčanje blata povečajte vnos tekočine, najbolje vode, ki jo lahko združujete z naravnimi sokovi, domačimi kompoti, zeliščnimi čaji (lahko tudi malo sladkanimi) in - kot rečeno - juhami. Resnično je pomembno, da otrok uživa dovolj tekočine.


Bownova terapija za dojenčke ali določene tehnike s področja nevrotaktilne integracije (MNRI) zelo olajšajo težavo z zaprtjem.


Kako veste, če je dovolj hidriran? Dojenčki bi morali imeti med šest in osem s svetlorumenim urinom napolnjenih plenic dnevno, majhni otroci med štiri do pet. Če že hodijo na stranišče, bi morali urnirati na približno vsakih pet do šest ur.


Otroka tudi spodbujajte h gibanju, naj se plazi, hodi, teče. Ob napetem trebuščku ga lahko tudi nežno masirate v smeri urinega kazalca. Pomagalo naj bi tudi masiranje stopal, in sicer od pete po notranji strani do blazinice do konca prstkov, kot bi po spodnjem delu stopalca pisali sedmice. Lahko pa tudi položite dojenčka na hrbet in vozite kolo z njegovimi nogicami, s čimer boste razgibali tudi črevesje in spodbudili prebavo.


Vir: splet


Za Zavod Medico Ars Tina Šikonja Hudelja, direktorica zavoda

Bownova terapevtka IOS - Importance Of Symmetry & Phelan

Članica Društva Bownovih terapevtov Slovenije Licenca in dovoljenje za delo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije www.medico-ars.com www.zamamicoindojencka.yolasite.com






0 Post a Comment:

Objavite komentar

Zagotavlja Blogger.

Subscribe Us

Obrazec za stik

Preišči ta spletni dnevnik

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's.

Recents

{getWidget} $results={3} $label={recent} $type={list1}

Updates

{getWidget} $results={4} $label={recent} $type={list2}

Latest

{getWidget} $results={3} $label={recent} $type={list2}

JSON Variables