Kako pomagati dojenčku, ko ima krče?


V začetnih mesecih življenja imajo dojenčki pogoste trebušne krče ali t. i. kolike. Pogostejše pa so pri fantkih. Dojenček zaradi nenadne bolečine v trebuhu neutolažljivo joka, stiska pesti, krči kolena in / ali postane rdeč v obraz.


Točnega vzroka trebušnih krčev še niso ugotovili, obstajajo pa mnoge razlage njihovega nastanka. Dojenčkova prebavila so še v procesu razvoja. Dojenček med hranjenjem zaužije preveč zraka, le-ta pa v črevesju povzroča napihnjenost in pojavijo se krči. Kolike so lahko tudi znak resne bolezni, zato naj za vsak primer dojenčka pregleda zdravnik pediater. 


Večina zdravih, donošenih dojenčkov prejme iz materinega mleka ali nadomestnega mleka vsa hranila, ki jih potrebuje. Zaradi kolik zato ne ukinjajmo dojenja, če pa otroka hranimo z nadomestnim mlekom, to poskusimo zamenjati.  Pogosto je tudi zmotno prepričanje, da mora doječa mamica dojenčka s kolikami upoštevati dieto. To namreč ni potrebno, razen če so dojenčku potrdili alergijo na kravje mleko ali jajca


Vse bolj tudi pediatri ob pojavu krčev priporočajo Bownovo terapijo za dojenčke. Ponekod je zdravstveno osebje ali zelo dobro seznanjeno z izjemnimi učinki Bownove terapije ali pa so mnogi tudi sami izurjeni Bownovi terapevti.


Kako lahko sami poskušate pomagati svojemu dojenčku, ko ima krče?

  1. Vzemite dojenčka v naročje, nežno ga zibajte ali se z njim sprehajajte po hiši.

  2. Zavijte dojenčka v odejico, da bi se počutil bolj prijetno, nato ga zibajte v vozičku ali zibelki. V nosilki ga lahko čvrsto privijete na svoje prsi in nosite. Dojenčki radi poslušajo utrip maminega srca, saj jih to pomirja.

  3. Poskusite trik koža na kožo. Dojenčka, samo v plenički, privijte k sebi. Bodita v stiku koža na kožo. Poskrbite, da vaju bo oba grela topla odejica. Zelo priporočljivo je, da ta način uporabi očka, medtem pa si mamica vsaj nekoliko odpočije. Pri nas doma je ta način zelo uspešno prakticiral moj mož.

  4. Nekateri dojenčki se pomirijo med vožnjo v avtu. Mamica in očka - poskusita.




Vir: splet

Za Zavod Medico Ars Tina Šikonja Hudelja, direktorica zavoda

Bownova terapevtka IOS - Importance Of Symmetry & Phelan

Članica Društva Bownovih terapevtov Slovenije Licenca in dovoljenje za delo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije www.medico-ars.com www.zamamicoindojencka.yolasite.com



0 Post a Comment:

Objavite komentar

Zagotavlja Blogger.

Subscribe Us

Obrazec za stik

Preišči ta spletni dnevnik

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's.

Recents

{getWidget} $results={3} $label={recent} $type={list1}

Updates

{getWidget} $results={4} $label={recent} $type={list2}

Latest

{getWidget} $results={3} $label={recent} $type={list2}

JSON Variables